Cea mai ridicată temperatură a Pământului a fost determinată într-un mod inedit

de: Nicoleta Apostol
20 09. 2017

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Pământ este jumătate din temperatura Soarelui. Experții au determinat acest record cu ajutorul unui obiect la care nu te-ai fi gândit.

În urmă cu 36 de milioane de ani, un asteroid a lovit Canada și a creat un diamant fals, care de-a lungul mileniilor s-a degradat și s-a transformat într-o stâncă neagră strălucitoare. Acum, geologii au folosit acea bijuterie și au confirmat o temperatură record pentru suprafața Pământului: 2370 de grade Celsius. Nu este tocmai un test standard al geologilor, dar este incredibil de precis.  Știm că acest înlocuitor de diamant se formează numai la 2370 de grade celsius, ceea ce înseamnă că cel puțin o mică parte din suprafață a atins acest punct.

Cercetătorii sunt foarte încântați de această descoperire. 2370 de grade Celsius înseamnă 4298 grade Fahrenheit, adică jumătate din temperatura Soarelui. Acest diamant fals este, de fapt, zirconiu cubic, pentru că geologii au găsit zircon în structura acestuia și au analizat-o. Forma sa naturală este instabilă și se descompune ușor în alte forme înrudite.

Acest lucru este destul de interesant pentru geologi, pentru că le oferă o mai bună înțelegere a modului în care crusta planetei noastre s-a format în primii săi ani. De asemenea, este interesant și pentru non-geologi. Astăzi, ne gândim la acesta ca la o alternativă ieftină la diamante. Adevărul este că majoritatea oamenilor, chiar și unii bijutieri, nu pot vedea diferența cu ochiul liber. Zirconiul cubic nu are la bază carbon, dar arata identic cu un diamant.

Ceea ce este cu adevărat uimitor la un diamant fals este că suportă o temperatură puțin spus ridicată. Spre exemplu, platina mai suportă temperaturi ridicate, de aproximatic 1200 de garde Celsius, însă nu se compară.

În orice caz, pentru că experții știu atât de multe lucruri despre diamantele false au putut determina temperatura record a planetei noastre. Playtech.ro a făcut o trecere în revistă și a celui mai călduros an de pe planetă, care a depășit recorduri vechi de 137 de ani.